Hai sa vorbim
despre proiectul tau

Cât costă un mobilier de bucătărie în funcție de standardul de calitate?

Cel mai scump ansamblu de mobilier din locuință, bucătăria, este cel mai important spațiu din punct de vedere al funcționalității. Indiferent dacă este vorba de o bucătărie mică sau de o configurație mai complexă, este recomandat să investești în mobilier de bucătărie de calitate pentru a te bucura de ea pe termen lung – sau poate chiar pe viață.

Apelează la un specialist Delta Studio Architecture pentru a proiecta bucătăria perfectă pentru tine!

Un arhitect care dispune de toate cunoștințele tehnice și estetice necesare, poate concepe o bucătărie care să dea dovadă de anduranță în timp și să nu se demodeze. Specialistul îți va aduce la cunoștință aspecte pe care nu le-ai luat în considerare, evitând și erorile de proiectare și funcționare pe care numai un specialist le-ar identifica. De asemenea, arhitectul înțelege stilul și preferințele tale, astfel încât îți poate livra un proiect personalizat, care să îmbrace perfect nevoile și gusturile tale.

Spațiul destinat bucătăriei trebuie folosit la maximum, fără a avea spații moarte (neutilizate), poziționarea zonelor de interes chiuvetă-frigider-plită trebuie proiectată astfel încât circulațiile să fie cât mai scurte și mai fluide.

Cel mai important argument pentru a lucra cu un arhitect când vine vorba de bucătărie rămâne acela că specialistul îți poate optimiza bugetul, echilibrând costurile pentru a obține un rezultat estetic și funcțional maxim, adaptat spațiului tău. Este posibil, fără îndrumarea unui specialist, să investești în zone/funcționalități care nu merită neapărat alegerile cele mai scumpe și să neglijezi alte aspecte importante care pot face diferența între o bucătărie făcută să reziste pe viață și una care se va degrada în scurt timp!

Cât costă un mobilier de bucătărie, în funcție de materialele și accesoriile alese?

Pentru că tarifele din piață pentru mobilier de bucătărie sunt extrem de variate, deseori clienții nu știu ce să aleagă și cum să compare ofertele. Așadar, în continuare, îți propunem o diferențiere a tipurilor de mobilier de bucătărie în funcție de calitate și preț, de la 1 la 5 stele. Pentru o bună funcționare în timp, recomandăm alegerea nivelului standard de calitate începând cu 3 stele. În funcție de buget și preferințe, poți opta pentru soluții mai sofisiticate și chiar exclusiviste – posibilitățile estetice și tehnice actuale sunt nelimitate.


Cât costă și ce presupune o bucătărie de calitate entry-level: 1★ și 2★★

  • Preț mobilier bucătărie entry level ★: 400 EUR/metru liniar
  • Preț mobilier bucătărie entry level ★★: 500-700 EUR/metru liniar

În atelierele de mici dimensiuni sunt concepute și produse bucătăriile care se încadrează în categoria de calitate entry-level. La prima vedere, un preț avantajos, însă pe termen lung costurile se vor amplifica, întrucât bucătăria va căpăta diverse detalii nedorite: canturile se pot dezlipi, glisierele se pot defecta, balamalele se lasă și sertarele se descentrează, blatul se zgârie ușor iar accesoriile ruginesc.

Motivele pentru care aceste bucătării nu trec proba timpului este că sunt realizate în general din PAL melaminat cu grosimi mai subțiri – de 16 mm, iar marginile sunt finisate cu PVC sau melamină, care sunt mai puțin rezistente decât cele realizate din ABS și lipite cu laser și adeziv poliuretanic.

Un factor crucial este faptul că PAL-ul folosit în aceste bucătării de calitate redusă nu este tratat pentru a fi rezistent la apă (hidrofugare) și poate absorbi rapid umiditatea. Întrucât bucătăriile sunt adesea expuse riscului de scurgeri de apă, nimeni nu ar dori să înlocuiască mobilierul în astfel de situații.

De asemenea, laturile nevizibile ale plăcilor nu sunt finisate cu cant sau cu o folie protectoare, ceea ce face placa mai vulnerabilă la apă. Pentru mobilierul de bucătărie cu două stele, se folosește, de asemenea, MDF înfoliat, care are o rezistență redusă în timp, se zgârie ușor, iar folia se poate desprinde.

Diferența dintre calitatea bucătăriilor de două stele și cele de o stea constă și în accesoriile folosite, cum ar fi balamalele pentru uși, glisierele pentru sertare, mânerele și altele. Sistemele folosite pentru accesorizarea mobilierului de calitate redusă sunt generice și fabricate în China, sertarele se descentrează în timp, sistemele de amortizare nu sunt prezente, iar balamalele cedează după doar 1-2 ani.

Soluțiile preconfigurate întâlnite în rețelele de tip bricolaj nu pot fi personalizate, se așează ca atare în spațiu și lasă distanțe față de pereți care nu pot fi mascate. În soluțiile modulare de 1 și 2 stele, numărul de module este limitat, astfel că opțiunile de adaptare la spațiu sunt limitate.


Cât costă și ce presupune un mobilier de bucătărie de calitate standard: 3★★★

  • Preț mobilier bucătărie standard de calitate 3★★★: 1200-1300 EUR/metru liniar

Bucătăriile din categoria 3 stele au o calitate standard, durabilă, fronturile acestora având grosimea de 18mm și putând realizate din:

  • PAL melaminat hidrofugat (rezistent la umiditate) care este căntuit cu laser și adeziv poliuretanic
  • MDF vopsit mat pe o singură față, iar spatele este acoperit cu melamină albă.

De asemenea, se utilizează feronerie și accesorii furnizate de companii internaționale recunoscute. Colecțiile de bucătării sunt moderne și sunt disponibile într-o varietate de finisaje, care reflectă cele mai noi tendințe din domeniu. Proiectarea bucătăriilor este efectuată de arhitecți profesioniști care oferă soluții personalizate, tehnice și ergonomic corecte și un design de înaltă calitate.

La acest tarif, putem lua în calcul producători de mobilier cu renume din Italia (ex: Cucinesse), dar și fabrici românești tehnologizate, cu experiență și tradiție în producția de mobilier pe comandă.


Cât costă și ce presupune un mobilier de bucătărie de calitate premium: 4★★★★

  • Preț mobilier bucătărie premium de calitate 4★★★★: 1500-1700 EUR/metru liniar

Bucătăriile din categoria 4 stele sunt premium, fronturile acestora având grosimi de 18-22 mm și putând realizate din:

  • MDF vopsit mat pe ambele părți, hidrofugat
  • lemn masiv (tei, stejar, frasin) tratat pentru a rezista tuturor provocărilor din bucătărie

În cazul bucătăriilor premium se utilizează accesorii de înaltă calitate: feronerie cu garanție pe viață (150.000 de deschideri/utilizări), organizatoare de sertare din plastic dur, suporturi pentru tacâmuri etc. De asemenea, când vorbim de blaturi, în acest buget se poate opta pentru plăci ceramice sau quartz – materiale care garantează o utilizare îndelungată. Contrablatul poate veni în continuarea blatului din același material, pentru un design unitar.

Spațiile de depozitare pot dispune de iluminare LED la interior acționată prin senzor, în timp ce contrablatul poate fi accesorizat cu diverse polițe.

Electrocasnicele într-o bucătărie de calitate premium au funcții speciale (cuptoare cu autocurățare, plită cu inducție, frigidere smart etc), bateria are sistem de filtrare a apei încorporat, în timp ce mobilierul poate avea accesorii ca benzile led pentru design spectaculos sau alte accesorii care personalizează întregul concept.


Cât costă și ce presupune o bucătărie de calitate high-end: 5★★★★

  • Preț mobilier bucătărie premium de calitate 5★★★★★: 1800-2000 EUR/metru liniar

Bucătăriile din categoria 5 stele sunt high-end, fronturile acestora având 24 mm grosime și putând realizate din:

  • MDF vopsit mat pe ambele părți, hirofugat, profilat/cu decorațiuni speciale
  • MDF furniruit
  • Inserții de sticlă cu diverse finisaje (fumurie, bronz etc)
  • Materiale smart regenerabile – FENIX – care pot fi utilizate și pe blat și contrablat pentru un design monobloc al bucătăriei (Fenix-ul este un material inovator din larga familie a laminatelor la înaltă presiune, dezvoltat și produs exclusiv în Italia)
  • Lemn masiv

Bucătăriile din gama high-end dispun de blaturi din piatră naturală cum e granitul sau cuarțul, sau din ceramică rezistentă. Citește despre cele mai utilizate și recomandate tipuri de blaturi de bucătărie aici.

Bucătăriile din categoria high-end pot fi semnate de branduri celebre, made in Italy, cum ar fi Cucinesse. Acestea beneficiază de finisaje și inserții de materiale speciale: placări ceramice pe fronturi, piatră naturală pe blat și contrablat (cuarț, granit). Accesorizarea acestor bucătării aduce multifuncționalitate sporită: se adaugă prize/porturi USB în blaturi/diverse corpuri, benzi led pentru design deosebit, precum și spații de depozitare personalizate extractibile pentru optimizarea spațiului, organizatoare de sertare din lemn, suporturi ascunse pentru bureți de vase, prosoape, cuțite și tocătoare etc. Interioarele carcaselor au iluminare LED cu acționare cu senzor, în timp ce contrablatul poate fi accesorizat cu diverse polițe.

Electrocasnicele sunt din gama high-end, cu funcții smart și conectivitate Wi-Fi/Bluetooth. Hotele au funcții de depozitare, mini-sere UV, purificatoare de aer incluse. De asemenea, se adaugă electrocasnice și accesorii extra cum ar fi răcitorul de vinuri sau coșul de gunoi filtru de carbon pentru eliminarea mirosurilor neplăcute.

Ti-a placut? Distribuie articolul

Citeste si alte articole

Hai sa vorbim despre proiectul tau