Misiunea RIDA

Creată în 2018, RIDA este prima și singura Asociație Profesională de design interior din România, înființată prin Actul Constitutiv din iulie 2018

DESIGNUL – NECESAR SAU NU?

Dacă în anii 2000 domeniul amenajărilor interioare realizate de specialiști era unul de nişă, destinat aproape exclusiv persoanelor cu venituri mari, în prezent acest domeniu a devenit accesat și de persoane cu venituri medii, care ]și doresc realizarea unui proiect impecabil, cu un buget optimizat, asupra căruia se poate pune o amprentă estetică specializată. Piața este extrem de ofertantă în produse destinate amenajărilor interioare, iar un specialist în acest domeniu poate face diferența în structura estetică finală a proiectului.

Activitatea unui designer
În ultima vreme, conceptul de designer de interior a început să fie luat în calcul de tot mai multe persoane. Un designer te va ajuta cu sfaturi utile ca să-ți amenajezi casa, ținând cont de spațiul disponibil, nevoile tale, dorințe și cel mai important, de buget.

Decorator, designer sau arhitect?
Decoratorul se ocupă de aspectele de suprafață ale amenajărilor interioare și se implică la finalul lucrării, deoarece nu are competențe tehnice. El nu intervine în structura spațiului, nu asistă pe șantier și nu poate coordona o echipă de muncitori. 

Designerul de Interior poate fi absolvent al unei facultăți de profil sau al unui curs complementar. Silvia Ionescu, lector la Universitatea de Arhitectură din București, precizează că „designerul de interior are competențe dincolo de latura estetică. Acesta poate efectua lucrări de proiectare și de renovare a interioarelor. 

Arhitectul de interior este absolvent al unei facultăți de cinci ani, cu specializarea „arhitectură de interior”. El poate întocmi proiecte complexe de arhitectură de interior de la A la Z: concept, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentație tehnică pentru autorizarea construcției și pentru obținerea avizelor, supervizarea lucrărilor.

Prejudecăți
Cele mai întâlnire prejudecăți despre designeri/ arhitecți se numără: percepția că este costisitor să implici un specialist în proiectul casei; teama că acesta  își va pune excesiv amprenta personală asupra proiectului; imaginea atribuită specialiștilor menționați de artiști, boemi, lipsiți de pragmatism și experiență tehnică.
 Acestea, din fericire, pot fi demontate foarte ușor.
Despre RIDA:
Scopul principal al RIDA – setarea unui standard de calitate în piață – calitate tehnică și estetică
 
Creată în 2018, RIDA este prima și singura Asociație Profesională de design interior din România. Act constitutiv/ Iulie 2018

RIDA își dorește conturarea unei platforme unice, sub umbrela căreia să fie conectate toate categoriile de actori din industrie: arhitecți, producători, dezvoltatori & meșteri. RIDA își dorește să creeze condiții de piață și de a forma specialiști în domeniul amenajărilor interioare, în vederea creșterii nivelului calității lucrărilor de amenajări interioare realizate în România, prin informarea, sprijinirea, promovarea și valorificarea educației, prin încurajarea antreprenoriatului și specializarea pe meserii. 

Misiune:

RIDA își propune să devină o resursă-cheie pentru specialiștii, furnizorii și consumatorii din România, pentru a perfecționa profesia și a oferi valoare businessului. 

Viziune:
EDUCAȚIE: 
•        O mai bună înțelegere asupra profesiei și a impactului designului de interior în proiecte. 
•        Oferirea de resurse pentru îmbunătățirea continuă a profesioniștilor. 
•        Diversificarea ofertei educaționale.

BUSINESS:
•        Oferirea de resurse financiare și informaționale pentru dezvoltarea a specialiștilor. 
•        Obținerea de reglementări în domeniu și standardizare.
•        Specializarea pe meserii.

CONECTARE:
•        Facilitarea conexiunilor dintre actorii implicați într-o amenajare de interior, pentru standardizarea lucrărilor, eficientizarea și îmbunătățirea procesului. 

Z
Profesioniști, membri de onoare RIDA
Personalități din domeniu care aderă la misiunea socială și doresc să se implice în activități de mentorat, pentru a stimula profesionalizarea specialiștilor și educarea consumatorilor. 
 

Profesioniști emergenți – RIDA
Specialiști în ascensiune, care doresc să își sporească notorietatea, să aibă interacțiuni cu beneficiarii și să se bucure de acces la evenimente, conferințe, burse, informații și noutăți din domeniu.
Ne dorim să creăm o comunitate de arhitecți, dezvoltatori, agenți imobiliari și (pe viitor) echipe de meșteri

 
Publicul larg – consumatori de design – DESIGNDEINTERIOR.RO
Clientul final- are nevoie de clarificarea unui specialist într-o amenajare; comunicarea impactului pe care designul de interior îl are în sănătate, confort, starea de bine: facilitatea găsirii unui specialist compatibil; informare asupra factorilor, elementelor, costurilor presupuse de un proiect.
 

Producători – DESIGNDEINTERIOR.RO
Producătorii de soluții pentru proiecte care își doresc să ajungă la specialiști și consumatori.