Tips and Tricks de la arhitect Dragoș Pitu: optimizarea spațiului în locuințe de mici dimensiuni


Laura
 4911

Locuințele de mici dimensiuni nu mai pun probleme de eficientizare a spațiului de când designerii au creat soluții ingenioase care ne ajută să folosim la maximum fiecare centimetru pătrat din orice încăpere. Ne răspunde la întrebări despre eficientizare spațiu și costuri în amenajările interioare Dragoș Pitu, Biroul de arhitectură Delta Studio. 

Ce ponturi poți da celor care locuiesc într-o garsonieră sau într-un apartament de mici dimensiuni?

Spațiile de locuit de mici dimensiuni sunt des întâlnite în orașe mari și aglomerate. În orașe ca Tokyo, Seul, New Delphi sunt adesea întâlnite „unități de cazare” mai degrabă: spații de dimensiuni mici ce pot oferi minimul necesar traiului.

În Japonia sunt foarte des întâlnite ceea ce numim micro-houses, adică locuințe foarte mici ca amprentă la sol, apartamente de dimensiuni reduse. Aglomerarea urbană a dezvoltat apariția și nevoia de aceste locuințe micro, ce stau la standardul minim de confort al locuirii.

Pentru eficientizarea spațiului în locuințele de mici dimensiuni, se optează pentru mobilier modular și se execută permutări de panouri sau obiecte ce permit transformarea spațiului. Există paturi care se strâng la perete și se transformă canapea, birou sau bibliotecă, sisteme de corpuri de mobilier rotative sau glisante pentru a închide sau deschide alte zone ale spațiului; în acest fel putem face o separare de zona de noapte și zona de zi prin mobilier fix/mobil.

O bucătărie într-o locuință de dimensiuni mici începe să aibă mai multe întrebuințări. În România bucătăria deservește prepararea și servirea mesei, dar este și un spațiu de socializare, adesea utilizat ca loc pentru board-games, stat la povești cu prietenii.

Pentru cei care lucrează remote și au bucătărie open space, masa de dining, insula sau barul, în funcție de situație, pot deservi și ca birou de lucru.

Care ar fi avantajele apelării la o firmă de amenajare?

Când un client apelează la o firmă specializată în amenajări de interior, beneficiază de consultanță, proiectare și expertiza unui profesionist care a studiat și are experiență în acest domeniu.

Posiblitatea de a avea un pachet complet, de la proiectare la execuție, îți oferă oportunitatea să accesezi o amenajare la cheie. Clientul scapă de stres, de „alergătură”, de decizii luate și schimbate pe parcurs. Specialiștii rezolvă intern aceste lucruri și livrează în termenul stabilit.

Firmele specializate în amenajări îți pun la dispoziție un project manager dedicat. Economia de timp a clientului se traduce în bani într-un final, iar decurgerea șantierului este optimizată când toate specialitățile implicate provin de la aceeași companie.