O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio


Claudia C
 2869

Birou: NOI studio

Echipă: arh. Andi-Alexandru Buftea, arh. Ariana Țuțuianu

Foto: Alexandru Mateiu, Ariana Țuțuianu

Localizare: jud. Timiș

Beneficiar: familie tânără cu un copil

Durată execuție: 1 an și jumătate

Suprafață utilă: 180 mp

Implicarea timpurie a arhitectului sau a designerului de interior este o componentă foarte importantă în procesul de amenajare, asigurând succesul rezultatului final. Aceasta a fost situația și în cazul Casei A.R., unde echipa de arhitecți a gândit inclusiv detaliile tehnice și arhitecturale ale casei. Prin urmare, s-au controlat mai bine conformarea volumetrică și ergonomia anumitor spații, infrastructura de ventilații, iluminat, prize și instalații, respectiv finisajele sau detaliile care susțin proiectul odată ce se trece la etapa finisajelor.

Beneficiarii și-au dorit o amenajare contemporană, însă nu minimalistă, cu accent pe funcționalitate și ergonomie, cu o zonă de bibliotecă, șemineu și locuri de socializare.
Conceptul s-a învârtit în jurul comunei care își pierde identitatea puțin câte puțin, iar abordarea proiectului a presupus ideea de unitate și regândirea detaliilor arhitecturale, o parte din compartimentări, fațade și gard. Arhitecții au căutat acele elemente specifice locului cu care să lucreze atât la interior, cât și la exterior. Vatra veche a localității ne-a revelat prin intermediul caselor vechi ceea ce căutam: gardul zidit din cărămidă plină aparentă și frontonul arhetipal de casă aliniat la stradă.”, povestesc arhitecții.
Fiecare încăpere aduce lemnul în prim plan, susținut elegant de negru și alb. Baia este o oază de liniște, cu un design minimalist și cu linii curate, unde lavoarul dublu cu blat compozit de la Kuma, împreună cu bateriile Kludi și cu cada de la Ravak creează un spațiu reconfortant.

 

Bucătăria, la rândul ei, se integrează firesc în design, datorită fronturilor în aceeași nuanță de lemn pe care o regăsim în restul amenajării, completate de fronturile albe, de backsplash-ul elegant și de electrocasnicele premium, negre, de la Gaggenau achiziționate prin Kitchen Inc.

 

Moștenirea texturală a locului a contribuit vizibil la amenajare: stratificarea modului în care spațiul interior se dezvăluie vizitatorului în relație cu gradul de intimitate specific fiecărei funcțiuni, prin intermediul materialității. Luând în considerare și obiceiurile beneficiarilor cărora le place să aibă invitați, limita de altădată a gardului de cărămidă s-a transformat într-un ghid pentru vizitatori. Cărămida este cea care te va prelua din stradă și te va conduce spre celelalte spații. Pe măsură ce aceasta se mixează cu texturile de stejar, spațiul capătă intimitate și personalitate. Accentele negre creează portaluri subtile între funcțiuni, delimitează segmente volumetrice, articulează schimbările de plan și materialitate, respectiv marchează locurile transformării, precum șemineul sau cel al echipamentelor pentru muzică. Albul reprezintă fondul pentru jocul texturilor, fiind o culoare-suport.

 

 

/ Sfatul arhitectului

 

Te poți juca cu percepția unui spațiu ținând cont de raportul dintre înălțimea și lățimea acestuia și folosind texturi diferite pentru a accentua orizontalitatea și verticalitatea în amenajare.

Proiectul a fost prezentat în albumul Lifestyle Design Interior 2022. Albumul poate fi achiziționat de AICI.

 

 

 
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio
O amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitate și ergonomie - NOI Studio