Gala Anualei de Arhitectură 2021, ediția a XIX-a


Bianca L
 3420

Am avut onoarea să fim prezenți marți, 7 decembrie 2021, la Gala Anualei de Arhitectură, ediția a XIX-a, unde am oferit premiul în cadrul secțiunii „Arhitectura Amenajărilor Interioare – Amenajări Rezidențiale” și am fost partenerul secțiunii “Arhitectura Spațiului Interior – Design de Obiect”.

Întrucât ne propunem să susținem designul interior de calitate din România și să creăm o comunitate de profesioniști din domeniu, care să aibă ca scop sensibilizarea oamenilor cu privire la impactul pozitiv pe care îl are designul interior asupra stilului de viață și bunăstării noastre, am participat cu interes la Gala Anualei de Arhitectură.

 

Proiectul câștigător din cadrul “Arhitectura Amenajărilor Interioare – Amenajări Rezidențiale” a fost Penthouse Varșovia, realizat de arh. Corvin Cristian, arh. Alina Stoica, arh. Alia Al-Jabbari, arh. Vlad Hani de la Corvin Cristian Studio și AIM Studio.

 

Apartamentul este situat în imobilul din Str. Varșovia, nr. 6, probabil cea mai prestigioasă zonă rezidențială din București. Imobilul în sine stă sub semnul eleganței discrete, iar apartamentul nu face decât să urmeze aceeași linie. Fiecare detaliu exprimă o calitate desăvârșită, dar într-un mod discret. Finisajele sunt fără vârstă: parchet de mari dimensiuni din lemn uscat lent cu suprafața uleiată cu proprietăți antialergice, ușile sunt din frasin masiv, placările băilor din marmură.

 

Bucătăria deschisă beneficiază de uși armonice strict pentru momentele de gătit intens. La intrare se află un mini-bar pentru prepararea cafelei sau a cocktail-urilor. O mică zonă de birou se află lângă biblioteca integrată în perete al cărui lambriu disimulează și o ușă "secretă". Dormitorul pentru copii are ca piesă principală un pat suspendat special proiectat și o zonă de dressing.

 

Designul de obiect este cinstit prin Rastelul Monkey, o instalație artistică cu rol funcțional realizată de arh. Alina Moise. Ocupă un spațiu mic și permite parcarea a 9 biciclete prin dispunerea lor decalat între sinusurile confecției metalice. Jocul de înălțimi oferă posibilitatea parcării a diferite tipuri și mărimi de biciclete și legarea lor optimă. Rastelul s-a răspândit deja în diverse forme și dimensiuni prin București și Brașov.

 

De asemenea, am avut plăcerea să oferim distincția “Let’s Talk Design!” în cadrul secțiunii “Arhitectură Construită – Arhitectura Locuinței Individuale”, care a mers către proiectul Casa (în) L, arh. Claudia Ileana Trufaș de la Citrus Studio.

 

Situată într-o suburbie înverzită și urbanizată din nordul Bucureștiului - comuna Corbeanca, locuința răspunde nevoilor celor doi beneficiari - o mamă și fiul ei de 11 ani. Amplasamentul este o parcelă de colț, cu un front existent de salcâmi spre strada principală.

 

Orientarea casei este atipică: poziția acesteia pe teren nu caută intimitatea în spatele unor garduri înalte. Curtea generată de geometria în L a casei, se deschide către strada de acces, iar gardul din panouri metalice perforate, nu constituie o bariera vizuală puternică.