Cum definim un living functional

Amenajarea unui interior vine la pachet cu tot felul de provocari. Nicio camera nu face exceptie, fie living sau bucatarie. Spatiul restrans sau o configuratie mai dificila isi poate gasi o rezolvare optima atunci cand tinem cont de cateva detalii functionale.

Multe din greselile de amenajare pot fi evitate atunci cand iti faci un plan. Despre ceea ce iti doresti de la camera respectiva, cat timp vei petrece acolo si mai ales in ce scop o vei folosi. Luand exemplul livingului, toate aceste detalii odata hotarate iti vor usura munca de cautare a mobilierului si accesoriilor. Tine cont de faptul ca parerea unui specialist te poate scuti de multe batai de cap ulterioare. Apeleaza cu incredere la un arhitect sau designer de interior pentru a te ajuta sa obtii solutii functionale potrivite tie.

Daca ai de amenajat un living mic, ai grija sa nu-l aglomerezi cu mobila. Alege piesele cu grija, corpuri modulare, deschise, in principiu garnituri minimaliste care te vor ajuta sa pastrezi amenajarea aerisita. Nu face exceptie nici canapeaua! Ai putea fi tentat sa-ti alegi un model prea mare din dorinta de a avea mai mult confort, insa intr-un living mic ai nevoie sa pastrezi proportiile. In plus, trebuie sa tii cont si de spatiile necesare circulatiei sau de zone de depozitare. In acest sens, dupa ce vei face cateva masuratori vei sti daca vei mai adauga si fotolii sau te vei opri la canapea.

Modelul clasic de living cu biblioteca masiva pe un intreg perete ar putea fi nepotrivit pentru camera ta de zi. Din nou, adaptarea la context, stil si mai ales suprafata te vor ghida spre alegerea finala. Spatiul din living trebuie sa fie unul aerisit, luminos si nu unul incarcat cu dulapuri si sertare. Iti recomandam corpuri mixte cu rafturi deschise prin care poti varia tipul de obiecte depozitate: carti cu decoratiuni si acte. Si variantele de mobilier cu inaltime medie sunt iarasi o optiune practica si functionala.

Spatiile deschise care inglobeaza atat livingul cat si bucataria isi gasesc si ele rezolvari variate. In functie de nevoi, bucataria poate ramane deschisa spre living, cu o mica de zona de trecere pentru luat masa. Din contra, daca se gateste mult, bucataria va putea fi delimitata cu un panou din sticla sau usi laterale culisante.

Camera de zi nu este doar despre a primi oaspeti sau a privi la televizor. Zonificarea spatiului in subfunctiuni te va ajuta sa creionezi diferite puncte de interes in camera. Un spatiu destinat biroului, unui colt de lectura sau unul pentru hobby, gaming sau filme vor contribui la crearea unui plus de confort in caminul tau.

Un detaliu deseori ignorat este iluminatul. Pentru a obtine zonificarea mai sus mentionata, luminile de accent sau cele ambientale vor reusi sa contureze o atmosfera placuta, reconfortanta.